ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος
Σωματικό βάρος, το οποίο βρίσκεται εκτός των φυσιολογικών ορίων,

έχει συσχετιστεί με μειωμένη γονιμότητα. Συγκεκριμένα, γυναίκες οι οποίες έχουν τιμή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ = βάρος/ ύψος2) μεγαλύτερη από 25 kg/m2 ή μικρότερη από 18,5 kg/m2 έχουν πιθανότατα διαταραχές στον κύκλος της εμμήνου ρήσεως, στην ωορρηξία και άλλες παραμέτρους του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, το μη φυσιολογικό σωματικό βάρος σχετίζεται κα ι με μη φυσιολογικά επίπεδα λίπους στο σώμα, καθώς και με διαταραχές στην έκκριση και δράση διαφόρων ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, όπως είναι η ινσουλίνη και η λεπτίνη. 

Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος
Σωματικό βάρος, το οποίο βρίσκεται εκτός των φυσιολογικών ορίων, έχει συσχετιστεί με μειωμένη γονιμότητα. Συγκεκριμένα, γυναίκες οι οποίες έχουν τιμή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ = βάρος/ ύψος2) μεγαλύτερη από 25 kg/m2 ή μικρότερη από 18,5 kg/m2 έχουν πιθανότατα διαταραχές στον κύκλος της εμμήνου ρήσεως, στην ωορρηξία και άλλες παραμέτρους του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, το μη φυσιολογικό σωματικό βάρος σχετίζεται κα ι με μη φυσιολογικά επίπεδα λίπους στο σώμα, καθώς και με διαταραχές στην έκκριση και δράση διαφόρων ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, όπως είναι η ινσουλίνη και η λεπτίνη.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην απώλεια και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, ευνοεί την φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης και τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και ενισχύει τη γονιμότητα. Οι συστάσεις αναφέρουν, τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης 5 μέρες την εβδομάδα ή τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας 3 ημέρες την εβδομάδα.

Καταναλώνετε καφεΐνη σε φυσιολογικά επίπεδα
Η πολύ αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης μειώνει την γονιμότητα και στα δύο φύλα. Είναι σημαντικό η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης να μην ξεπερνάει τα 300 mg, ποσότητα που βρίσκεται σε 3-4 φλιτζάνια καφέ. Μην ξεχνάτε πως καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα (coca cola, pepsi cola, κα), η σοκολάτα, το κακάο, το τσάι.

Καταναλώνετε αλκοόλ σε φυσιολογικά επίπεδα
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και τις γυναίκες. Οι άνδρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 2 ποτά ημερησίως, ενώ οι γυναίκες περισσότερο από 1. Ως 1 μερίδα ποτού ορίζεται: 125 ml κρασιού, τα 330 ml μπύρας, 45 ml από τα βαριά ποτά, δηλαδή 1 σύνηθες ποτήρι σερβιρίσματος για το κάθε είδος αλκοόλ. Γενικά, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ (και νικοτίνης) κατά την περίοδο της σύλληψης αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή και για τα δύο φύλα.

Ακολουθείστε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής
Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής αποτελεί την ιδανική επιλογή για έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φρούτα και λαχανικά και περιορισμένη ως προς την πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών και επεξεργασμένων υδατανθράκων ευνοεί τη γονιμότητα. Συνεπώς, ένα ζευγάρι που επιδιώκει να αποκτήσει παιδί είναι καλό να επιλέγει:

δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι)
φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση (σαλάτα πάντα με το φαγητό και φρούτα ενδιάμεσα των κυρίων γευμάτων)
όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα
ψάρι 2 φορές την εβδομάδα
κόκκινο κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα
ελαιόλαδο αντί ζωικών λιπών στις σαλάτες και τα φαγητά 

 

Go to top